perjantai 10. lokakuuta 2008

Nykymuotoisen kapitalismin konkurssi

Ei siitä pääse mihinkään: ilman jättiläismäisiä taloudellisia tukitoimia nykymuotoinen markkinatalous olisi jo tehnyt konkurssin. Laisser-faire kapitalismi olisi kaatanut itsensä. Valtioiden hätäapumiljardit pankeille ja rahoituslaitoksille riittävät ehkä pitämään kansainvälisen talouden pystyssä, ehkä ei. Omin voimin maailman markkinatalous olisi tätä kirjoitettaessa jo luhistunut.

Kriisi on amerikkalaista tekoa. Ensin asuntojen hinnat tuplaantuivat vuodesta 1997 vuoteen 2006. Kovaa nousua vauhditti vapaamielinen lainapolitiikka. Yhdysvalloissa annettiin miljoonia suuria asuntolainoja ihmisille, joilla ei ollut mitään mahdollisuuksia selvitä lainoistaan. Vuonna 2006 tällaisia riskilainoja oli jo 13,6% kaikista asuntolainoista! Näitä varattomia lainanottajia kutsuttiin esimerkiksi nimellä NINA, No Income No Assets, eli ei tuloja eikä varoja. Mutta lainaa tuli. Asuntojen hintojen jatkuva nousu ruokki illuusiota, ettei asuntokaupoissa voi hävitä. Ongelmasta tuli kansainvälinen, kun lainoja myöntäneet yhtiöt purkivat ja paketoivat alkuperäiseet lainat mitä kekseliäimmin tavoin uusiksi lainatuotteiksi, jotka sitten myytiin ympäri maailmaa. Ja kauppa sujui hyvin, olivathan kaikkien osapuolten luottoluokitukset kunnossa - siis alkuperäistä lainanottajaa lukuunottamatta.

Ja nyt tuo amerikkalaisten asuntomarkkinoiden subprime-kriisi on levinnyt yleisen talouden puolelle. Pankkeja ja vakuutuslaitoksia kaatuu ympäri maailmaa, ja vielä paljon enemmän kaatuisi, elleivät valtiot kiirehtisi apuun. Miten tästä selvitään normaaliin elämänmenoon, kukaan ei tiedä varmasti.

Se on kuitenkin selvää, että rahatalouden valvonta tulee kiristymään paljon. Uni siitä, että markkinat kyllä tietävät mikä niille on parasta, osoittautui painajaiseksi, joka ei saa toistua.

Liikenteessäkin on omat sääntönsä, joita ei saa rikkoa, vaikka ajaisi Lexuksella. Maailman rahatalous tarvitsee nopeasti uusia nopeusrajoituksia, pysäköimiskieltoja ja parkkeerausmaksuja, joista laissez-faire -menoon tottuneet wahlroosit eivät lainkaan pidä. Mutta he ovat nyt näyttönsä antaneet, ja jälki olisi murhaavaa, ilman julkisen vallan väliintuloa.

Ei kommentteja: